Sopsug i Smart City

Sopsug i innerstaden
Umami park
Previous
Next

Sopsug i den smarta staden

Runt om i världen och i Sverige växer smarta städer ”Smart city” som en del av den globala urbaniseringen. När befintliga stadsområden förtätas och nya etableras utvecklas infrastrukturen. 

Kollektivtrafik och andra gröna lösningar kompletteras med modern IT infrastruktur. Som en självklar del av en modern stadsmiljö och utveckling för framtiden kan dessa områden använda en sopsug för att hantera det avfall som annars tar värdefull yta i anspråk, ökar mängden transporter och smutsar ner moderna miljöer med avfall, lukt och ohyra. 

På olika platser råder olika förutsättningar men gemensamt för alla är att sopsugen bidrar till en långsiktig och hållbar smart stad.

Smart stad i Sundbyberg

Sundbyberg var den första staden i världen som anslöt ett helt bostadsområde till en sopsug redan 1967. Idag är Sundbyberg är en starkt växande stad. Invånarantalet beräknas år 2030 vara över 80 000. Själva beskriver staden att det kräver kreativitet och nya idéer för att minimera antalet avfallstransporter i bostadsområdena. I dag är 40 procent av stadens lägenheter anslutna till sopsugsanläggningar, vilket är högst andel i hela världen.

 

– Vi ska fortsätta utveckla systemet för sopsug som i dag består av fyra anläggningar. De nya sopsugarna kan skilja på matavfall, hushållsavfall och tidningar. Vi ska öka andelen källsorterat avfall och i det arbetet handlar det mycket om kommunikation och att påverka och förändra attityder och beteenden. Det allra viktigaste är att det ska vara lätt att göra rätt, säger Jan Jogell, verkställande direktör för Sundbyberg Avfall & Vatten.

Sopsug i innerstaden

Den statliga innovationsmyndigheten Vinnova har utrett hur en stationär sopsug kan installeras i befintlig bebyggelse. En stationär sopsug installeras vanligtvis vid nya stadsutvecklingsprojekt, men med nyutvecklad teknik förbättras möjligheten för att installera dem även i befintlig bebyggelse. 

För att utreda genomförbarheten av installationen av en sopsug i Stockholms innerstad har en fallstudie för området Norra Sofia på Södermalm genomförts. I den här fallstudien projekterades det nya konceptet Envac Quantum som är utvecklat för att användas i bland annat befintlig bebyggelse.

Enligt rapportförfattarna Mattias Widell och Ida Svensson kan en stationär sopsug i Stockholms innerstad
  • förbättra den lokala stadsmiljön
  • ge en lägre kostnad för avfallsinsamling
  • minska miljöpåverkan från trafiken
  • bidra till en bättre arbetsmiljö
  • frigöra värdefulla ytor
  • underlätta för Stockholm att uppfylla sina mål för matavfallsinsamling

Jämförelse av avfallssystem i Berghs gård av Nacka vatten och avfall

Enligt text om avfallshantering i bland annat Nacka kommuns översiktsplan så ska den byggda miljön utformas så att den möjliggör en modern och miljövänlig avfallshantering. Det innebär avfallssystem med god tillgänglighet för brukarna, med möjlighet till rationell hämtning, med effektiv markanvändning och som bidrar till en trivsam fysisk miljö (buller, lukt, stadsbild, trafikmängd, storlek på friytor). 

Tillräcklig plats för återvinningssystem måste finnas både lokalt och vid centrala anläggningar så  att återvinningsgraden kan öka och avfallsmängderna minska. För Bergs gård är den stationära sopsugen det absolut bästa valet, med stöd av ovan och utförd jämförelse av  avfallssystem. 


Den höga investeringskostnaden kan mycket väl motiveras om vi i  jämförelsen med andra system väger in alla konsekvenser, exempelvis behovet av minskad byggnadsarea för att skapa utrymmen för bottentömmande behållare på  kvartersmark.  

Förstudie stationär sopsug i Täby Park av Urban Earth consulting AB

Täby Park ska bli en storstadsdel med småstadskänsla, där hållbarhet och ekologi är en naturlig del av livet.
 
I området Täby park planeras 6000 lägenheter och 5000 arbetsplatser. Boende och verksamma
inom området bedöms producera ca 117 ton avfall per vecka som är möjligt att hantera i ett
sopsugsystem. 
 
En stationär sopsug för Täby park är i linje med områdets hållbarhetsfokus främst med tanke på att en sopsugterminal kan placeras i utkanten av ett område, vilket minskar antalet tunga avfallstransporter inom området.
 

Ett renare Stockholm kräver smart sophantering

I en debattartikel i Dagens samhälle skriver Sara Haasmark, hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm att ett renare Stockholm kräver smart sophantering med hjälp av sopsug i innerstaden.

 

Fastighetsägarna Stockholm har låtit konsultföretaget Sweco analysera hur ett sopsugsystem för hela innerstaden skulle kunna utformas. Rapporten visar att det är fullt möjligt att bygga ett system för hela Stockholms innerstad etappvis. En installation av sopsug i en del av innerstaden – exempelvis hela Vasastan – ligger på mellan 250-300 miljoner kronor. Det inkluderar även papperskorgar vid busshållplatser och offentliga platser så som vid Odenplan.

 

Förslaget skulle sammanfattningsvis innebära ett helt nytt system för avfall i Stockholms innerstad där soprum, men även återvinningsstationernas gröna behållare, kan tas bort för att istället skicka både hushållssopor och förpackningar i rör nere i marken. Enkelt, smidigt och rent.”

Sopsug till Umami Park

Umami Park är området där någons yrkesliv kan ta fart samtidigt som någons vardag pågår. Här umgås folk över generationsgränserna i närheten av allt man tycker om. Tunnelbanan, naturen, träningspasset, shoppingen, matchen, konserten, spontana grannträffar och en snabb take-away.

För tre år sedan inledde Wallenstam samarbetet med Sundbyberg Avfall & Vatten kring byggnationen av sopsugsanläggning på plats.

– I förra veckan hade vi den stora glädjen att tillsammans med SAVAB kunna inviga den nya anläggningen som nu tagits i drift. Det känns verkligen roligt, säger Katarina Swedenborg, projektchef för Umami Park på Wallenstam.

Hyresgästerna i Umami Park blir först ut att börja använda den nya, moderna sopsug som kommer kunna ta emot avfall från cirka 8 000 hushåll. Nu ska det underjordiska rörsystemet till befintliga hus kompletteras. Runt årsskiftet 2020-2021 beräknas de första äldre husen vara redo att kopplas in. Sopsugen tar emot matavfall, tidningar och brännbart restavfall.

Vill du veta mer?

Tel vxl Stockholm: 08 775 32 00
E-post: info@envac.se